Хронікерс

Гарячі українські новини

Нобелівський фонд відкликав запрошення для послів РФ, Білорусі та Ірану на вручення премії

Нобелівський фонд відмовився від рішення запросити послів Росії, Ірану, Білорусі та ультраправої партії Швеції на церемонію вручення Нобелівської премії цьогоріч у Стокгольмі

Про це 2 вересня повідомили на сайті фонду, передає Хронікерс.

У фонді заявили про “бурхливу реакцію” на рішення запросити на вручення премії у Стокгольмі послів Росії, Білорусі та Ірану. А тому там вирішили скасувати своє рішення. 

“Підставою для такого рішення стало те, що ми вважаємо важливим і правильним якомога ширше поширювати цінності та послання, які відстоює Нобелівська премія”, – пояснили у фонді, додавши, що саме тому торік Нобелівську премію миру розділили правозахисники Росії, Білорусі та України.

“Ми усвідомлюємо сильну реакцію у Швеції, яка повністю затьмарила це послання. Тому правління Нобелівського фонду вирішило повторити минулорічний виняток з регулярної практики – не запрошувати послів Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі”, – йдеться у повідомленні фонду.

Разом з тим всі посли будуть запрошені на церемонію в Осло (Норвегія), як це відбувалося раніше.

В українському МЗС уже відреагували на рішення Нобелівського фонду. Там зазначили, що це – перемога гуманізму. 

“Фундація Нобеля скасувала своє рішення про запрошення послів Росії та Білорусі на церемонію нагородження Нобелівської премії в Стокгольмі. Дякуємо всім, хто вимагав відновлення справедливості. Переконані, що аналогічне рішення має бути ухвалене і щодо російських та білоруських послів в Осло”, – наголосив речник МЗС України Олег Ніколенко.