Хронікерс

Гарячі українські новини

Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку у 2%

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений в кінці червня законопроєкт №8401 про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу

Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, передає Хронікерс.

Єдиний податок у 2% скасовується з 1 серпня 2023 року.

Ухвалення цього закону є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ.

Також законопроєкт урегульовує перехід з 2% єдиного податку:

  • платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2%;
  • новостворені фізичні особи, підприємства, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками податків третьої групи зі ставкою 5%.

Також закон із 1 серпня частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. 

Також закон передбачає: не враховувати технічний борг у електронному кабінеті при визначенні можливості продовження спрощеної системи; зберегти право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій; дозволити ФОП-платникам без ПДВ вказувати спрощені назви товарів (послуг) у розрахункових документах.

Повний текст законопроєкту доступний на сайті парламенту.