Хронікерс

Гарячі українські новини

Справа про смертельну пожежу в інфекційній лікарні Запоріжжя: ексдиректор хоче повернутись на посаду, попри службу в ЗСУ


Адвокат Станіслав Гришин звинуватив Запорізьку обласну раду у порушенні закону. Він заявив, що облрада ухиляється від негайного виконання рішення суду про поновлення на посаді його клієнта – ексдиректора запорізької обласної інфекційної лікарні Володимира Шинкаренка. Голова Запорізької облради, що проєкт рішення про поновлення Шинкаренка вже підготували й розглянуть на найближчій сесії

Про це інформує Хронікерс з посиланням на Суспільне.

Володимира Шинкаренка, якого суд зобов’язав поновити на посаді, обвинувачують у порушенні вимог законодавства, що призвело до загибелі чотирьох людей під час пожежі у реанімаційному відділенні інфекційної лікарні у лютому 2021 року. Кримінальну справу проти нього мав би розглядати суд першої інстанції, проте розгляд призупинили, оскільки ексдиректор мобілізований. 

Що каже адвокат

Адвокат Станіслав Гришин зв’язався з Суспільним після публікації новини про рішення Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя поновити Володимира Шинкаренка на посаді директора обласної інфекційної лікарні.

Своїм рішенням 22 червня 2023 року суд зобов’язав поновити Шинкаренка на посаді негайно.

“Обласна рада порушує закон, не виконує рішення суду. Тому ми вимушені звернутися до виконавчої служби із заявою про відкриття виконавчого провадження і в його межах змушувати голову обласної ради Олену Жук виконати рішення суду”, – зазначив Гришин у коментарі Суспільному.

Він також заявив, що в голови обласної ради є всі підстави та повноваження, щоб поновити Шинкаренка на посаді своїм розпорядженням. Бо своїм розпорядженням вона призначила чинного директора лікарні Олександра Педченка.

Також Гришин заявив, що підставою для звільнення Шинкаренка з посади директора запорізької обласної інфекційної лікарні були “уявні порушення умов контракту”:

“Відповідач (Запорізька обласна рада, – ред.) не зміг чітко пояснити, за що він звільнив Шинкаренка. Умовно ми виокремили десять підстав, кожну з них розбирали на судовому засіданні. До прикладу, що лікарям-інтернам затримана зарплата на один день. Її виплачував не Шинкаренко, не лікарня. Гроші повинні були надходити від департаменту охорони здоров’я обладміністрації. Або, до прикладу, несвоєчасна публікація звітів про укладені договори. На судовому засіданні ми доводили, що це не вина Шинкаренка, а згідно з посадовою інструкцією цим займається головний бухгалтер або спеціаліст із закупівель тощо”.

У рішенні Запорізької обласної ради від 29 липня 2021 року про звільнення Володимира Шинкаренка, крім підстав, на яких закцентував адвокат, йдеться й про інше. Необґрунтоване завищення оплати праці, що завдало збитків підприємству, призначення на посаду інженера-енергетика підприємства людини без повної вищої освіти, порушення спеціальних умов надання медпослуг пацієнтам з COVID-19, зокрема доплати (винагороди) працівникам лікарні, які не були залучені до лікування пацієнтів з коронавірусом коштом НСЗУ. Повний перелік підстав для звільнення, оприлюднених Запорізькою обласною радою, — тут.

Позиція облради

Голова Запорізької обласної ради Олена Жук повідомила виданню, що, відповідно до законодавства, поновлювати на посаді директора лікарні не має права:

“Чинне законодавство не наділяє голову обласної ради правом поновлювати на посаді керівника комунального підприємства. Поновлювати Шинкаренка має орган, який його звільнив, – це Запорізька обласна рада. Ми вже підготували відповідний проєкт рішення”, – сказала Жук.

На сайті Запорізької облради опублікували проєкт рішення про поновлення Шинкаренка на посаді директора запорізької інфекційної лікарні ще 23 червня 2023 року, тобто на наступний день після рішення суду. Проєкт мають розглянути на сесії обласної ради, каже Олена Жук. Втім на сайті Запорізької обласної ради зазначено, що остання сесія відбулась 15 березня 2022 року.

“Найближчим часом буде скликано сесію для розгляду підготовленого нами проєкту рішення”, – зазначила голова облради.

Також Жук прокоментувала Суспільному твердження адвоката Шинкаренка про те, що підстави для звільнення його клієнта були “уявними”.

“Рішення про звільнення Шинкаренка було ухвалено з урахуванням порушень, які встановила перевірка обласної ради та ревізія Держаудитслужби. Збитки, завдані бюджету, становлять щонайменше 300 тисяч гривень. Їх підтвердили під час розслідування кримінальної справи, порушеної проти Шинкаренка. Крім того, не варто забувати про трагедію, яка передувала звільненню Шинкаренка. Я маю на увазі пожежу, що забрала життя медичного працівника та трьох пацієнтів”, – сказала голова Запорізької облради.

23 червня 2023 року Олена Жук журналістам Суспільне Запоріжжя повідомляла, що обласна рада планує подати апеляцію на рішення Орджонікідзевського суду. 

“Апеляційна скарга, як це передбачено чинним законодавством, буде подана протягом місяця з дати отримання повного тексту рішення суду”, — сказала голова облради.

Мобілізація Шинкаренка та призупинення розгляду його кримінальної справи

Володимир Шинкаренко мобілізований до лав ЗСУ. У коментарі Суспільному 23 червня 2023 року він заявив, що, попри службу у Збройних силах, він таки планує повертатися на роботу.

“Наскільки мені відомо, він добровільно мобілізований. Він раніше ніс службу в межах добровольчого формування тергромади, а надалі був мобілізований до ЗСУ. Якщо я не помиляюсь, він – начмед, а підрозділу я не знаю і не думаю, що це можна розповідати публічно”, – повідомив адвокат Шинкаренка Станіслав Гришин.

На питання, як Шинкаренко, будучи мобілізованим, планує працювати головним лікарем, адвокат відповів наступне.

“Це відкрите питання. Є рішення суду і його потрібно виконати. Стосовно конкретного механізму – будемо узгоджувати з виконавцем, і обласна рада теж повинна свою позицію висловити”, – сказав він.

Станіслав Гришин також захищав права Володимира Шинкаренка у кримінальній справі щодо пожежі в лікарні, що сталась у ніч з 3 на 4 лютого 2021 року на першому поверсі в одній з палат реанімації запорізької обласної інфекційної лікарні під час ковідної пандемії. У ній загинули четверо людей, зокрема молода лікарка Ольга Гліва, яка до останньої миті залишалася із хворими в реанімаційному відділенні.

Хто зараз очолює інфекційну лікарню

З 25 травня 2023 року директором запорізької обласної інфекційної лікарні є Олександр Педченко. На посаду його призначила своїм розпорядженням голова Запорізької облради Олена Жук за рекомендацією постійної комісії облради з питань законності, боротьби з корупцією, регламенту, депутатської діяльності та депутатської етики, прав людини, свободи слова та інформації.

Як йдеться у протоколі засідання комісії від 23 травня 2023 року, голова Запорізької обласної ради має право призначити директора комунального некомерційного підприємства за строковим трудовим договором, шляхом укладання контракту, на період дії правового режиму воєнного стану на території України та 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану або до призначення іншої особи директором.

  • Пожежа спалахнула в Запорізькій обласній інфекційній лікарні проти ночі 4 лютого 2021 року. Горів перший поверх п’ятиповерхової будівлі медзакладу, де була розташована реанімація для хворих на COVID-19. 
  • На місці загинули 26-річна лікарка Ольга Гліва, а також троє пацієнтів, які були підключені до апаратів штучної вентиляції легенів.
  • За результатами розслідування правоохоронці встановили, що в одній з палат-боксів накопичився кисень з об’ємною концентрацією, через це виникло загоряння. Підозрюваними у цій справі були директор лікарні Володимир Шинкаренко та завідувач відділення господарсько-обслуговувального персоналу Ігор Носов.