Хронікерс

Гарячі українські новини

Лувр виставляє ікони з музею Ханенків, яким півтори тисячі років

У Парижі відкрилась виставка рідкісних ікон “Біля витоків сакрального образу”

13 червня в одному з найбільших музеїв світу, розташованому в Парижі, презентували експонати із Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві, передає Хронікерс із посиланням на пресслужбу Мінкульту.

У Луврі відкрилася виставка “Біля витоків сакрального образу. Ікони з Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві”, яка презентує 5 із 16 творів, привезених до Франції. Це чотири енкаустичні ікони на дереві VI та VII століть, які походять із монастиря Святої Катерини на горі Синай, та константинопольську мікромозаїчну ікону кінця XIII – початку XIV століття, оздоблену винятковим золотарським обрамленням.

У відомстві розповіли, що у грудні минулого року між Лувром, Міністерством культури та інформаційної політики України та посольством України у Франції було підписано меморандум про розширення співпраці та багаторівневих партнерських проєктів з музеями України. Сьогоднішня виставка є продовженням співпраці між музейними інституціями України та Франції.

  • Богдан та Варвара Ханенки — видатні українські колекціонери та благодійники кінця XIX — початку XX століття. Музей, названий на їхню честь, починався з приватної колекції. Нині там зберігається близько 25 тисяч творів античного, візантійського, європейського та азійського мистецтв.