Хронікерс

Гарячі українські новини

Масові протести в Грузії через “російський закон”: що відбувалося 7 березня (ФОТО, ВІДЕО)

У Тбілісі спалахнули масові протести 7 березня після того, як парламент у першому читанні підтримав законопроєкт про “агентів іноземного впливу”

Протестувальники називають закон “російським” і таким, що створює загрозу для євроінтеграції Грузії. Про це повідомляє Хронікерс із посиланням на ЗМІ.

Ввечері 7 березня у Тбілісі тисячі людей із грузинськими, українськими прапорами та стягами ЄС вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту і перекрили центральний проспект. Учасники акції скандували “Ні російському закону!”.

До будівлі парламенту стягнули сили “спецназу” та додаткові наряди силовиків. Звідти евакуювали депутатів.

Силовики закликали учасників акції біля парламенту розійтися, після чого почали розганяти їх з використанням сльозогінного газу. Також правоохоронці застосували водомети. Це сталося на вулицях Чичинадзе і Читадзе, розташованих поруч з парламентом.

Врешті, спалахнули сутички. З боку протестувальників у правоохоронців полетіли коктейлі Молотова. Є постраждалі серед мітингувальників та представників ЗМІ.

Учасники протестів скандували і відоме гасло про президента РФ Володимира Путіна.

МВС Грузії пояснило застосування сили тим, що “протест вийшов за межі законодавчих рамок про свободу висловлювання поглядів і мирні зібрання”. У відомстві також повідомили, що кілька поліцейських були травмовані.

Вночі у Тбілісі розігнали протест перед будівлею парламенту: люди залишилися за барикадами силовиків. Учасники протесту тікали до провулків. Тим часом машини із силовиками продовжують прибувати до центру міста. 

Фото: Радіо свобода, відео: ТСН.

Реакція президентки

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в екстреному зверненні у вівторок із Нью-Йорка, де вона зараз перебуває з візитом, звернулася до учасників протестів проти суперечливого законопроекту про “іноагенти” та висловила їм свою підтримку.

“Звертаюся до вас, хто стоїть сьогодні ввечері на Руставелі, тому що я була там багато разів. Ви уявляєте вільну Грузію. Грузію, яка бачить своє майбутнє в Європі і не дозволить нікому позбавити її цього майбутнього”, – наголосила вона.

Зурабішвілі наголосила, що законопроект про “іноагенти” не потрібен країні, і заявлені раніше обіцянки влади направити його до Венеціанської комісії не мають сенсу, тому що вона “дуже добре знає, що це за закон”. 

“З першого ж дня я говорила, що накладу вето на цей закон. Обговорювати його подробиці не вважаю за потрібне”, – наголосила президентка.

Проте парламент має можливість подолати президентське вето, як це вже було минулого року щодо так званого закону про прослуховування, який критикували Європейський Союз та правозахисники.

Закон про іноагентів в Грузії – що відомо

7 березня парламент Грузії в першому слуханні прийняв законопроект “Про прозорість іноземного впливу” (так званий законопроект про “іноагентів”). Для прийняття закону в першому читанні було потрібно 76 голосів, рівно ця кількість депутатів підтримала законопроект.

Закон оголошує неурядові організації та частину ЗМІ “агентами іноземного впливу”. Аналогічний діє в Росії і вже дозволив владі обмежити роботу безлічі ЗМІ та організацій.

Міністерство юстиції для виявлення “агентів іноземного впливу” та перевірки виконання вимог закону отримає право проводити моніторинг, а чиновник, уповноважений проводити такий моніторинг – видобувати необхідну інформацію, у тому числі персональні дані.

“Прийняття цього закону значно підвищить якість поінформованості суспільства, що допоможе людям у ухваленні правильного рішення”, – заявив перед внесенням законопроекту до парламенту депутат Гурам Мачарашвілі. Він запевняє, що законопроект здебільшого скопійований з американського закону та доопрацьований з урахуванням “найкращих практик” демократичних країн.

При цьому посольство США у Тбілісі назвало ухвалення закону у першому читанні “чорним днем для грузинської демократії”.